Szemelvények néhány növényvédelmi témájú fórumról:

http://www.videkize.hu
Ha sárgul a szőlő
2011. július 08. péntek
Az idény a tavalyi esőshöz képest kedvezőbb az időjárás, bár sok helyen a szárazság miatt sárgulni kezdtek a levelek.
Tavaly az esős, hűvös időjárás, az állandó pára és vízborítottság miatt betegedtek meg a szőlőültetvények. A fürtkezdeményeket megtámadta a szürke torhadás, majd a peronoszpóra okozott nagy károkat. Az idén a szárazság miatt a talajban található magnézium és vas oldhatatlanná vált, s a szőlő gyökerei számára felvehetetlen formánba ment át – tudtuk megy György László növényvédelmi szakirányítótól.
Ez pedig baj, mert a klorofillba, vagyis a növény felépülését segítő zöld színanyagba a magnézium nem tud beépülni. Emiatt a növény sárga marad, hiányosan fejlődik, termését elrúgja, jobb esetben madárkás, tehát különböző bogyónagyságú lesz a fürt. A zsendülés, a bogyók cukrosodás elmaradhat, a télre vonuló vesszők pedig elfagyhatnak.
Mit tehetünk szőlőink zöldítéséért? Már fakadástól folyamatosan vas- és magnéziumtartalmú lombtrágyát kell kijuttatni minden növényvédelmi permetezéskor, hogy a hajtásfejlődés harmonikus legyen. Még most se késő a maradék, fejlődő lombozatot megvédeni, például Humix, Mikromix G vagy zöldítő komplex permetezésével.
Ettől nem biztos, hogy a sárga lombozat visszazöldül, mert az már régebben kialakult, de legalább a későbbi lomb zöld lesz és a fürtök fejlődése zavartalan marad, és nem lesz a zsendüléskor a Bakonyaljára jellemző fürtkocsánybénulás.
Pethes József

http://forum.index.hu
Egyébként még mindig a Zöldítő komplexet ajánlom:
(relatív olcsó is, van benne vas, mangán, magnézium is, lehet lombtrágyaként permetezni, vagy belocsolni, akár kerti  akár szobanövényt is, sőt, az akváriumban is nyugodtan mehet a vízinövényeknek a halak mellé)

http://balintgazda.hu
Előző levelemben nem írta a szerek nevét, amelyeket acélkék hamisciprusaimra alkalmaztam, most pótolom:
FLUMITE 200 (atkaölő permetezőszer, 200g/l flufenzin, ZÖLDÍTŐ KOMPLEX (N, K2O, Mgo? FE, Zu, BO, Mn ) összetételben

http://www.torzsasztal.hu
A nyáron találtam egy Zöldítő Komplex nevű lötyit, és valami hihetetlen jó hatását tapasztaltam. A literes flakon felirata: Sárgulás megelőző és megszüntető permettrágya.

http://www.gyakorikerdesek.hu
Egy próbát megér szerintem: Zöldítő komplex. Gazdaboltban biztos van, ez ilyen levéltrágya féleség. Lehet vele locsolni az elsárgult növényt, vagy permetezni. A permetezés gyorsabban hat, meg gazdaságosabb is. Füvön nem próbáltam, de benti- és kerti növényeken bevált.

http://edenkert.hu
Zöldítő komplex: kapható: Hermész szaküzletek 1000 ml-es fehér műanyag flakonban—10ml/l-es oldattal párnaponként permezezve minden sárguló növényen visszazöldült eddig, sőt újhajtás-képződések és újvirág-képződések is megindultak mintegy varázsütésre! Még őszies természetes sárgulást is visszazöldít.